Правителството отпуска 810 292 лева за компенсации на семействата на 1019 деца, за които не е осигурено място в детска градина за периода от 1 май до 30 юни 2023 г.

От тях 805 861 лева са предназначени за компенсиране на разходите за отглеждане и обучение на 1013 деца на територията на Столична община. 3605 лв. са за семействата на 5 деца, живеещи в община Пловдив, а 826 лв. са за едно дете от община „Родопи“.

Право на компенсация от държавата имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

Държавата осигурява по 15 000 лева за близките на загиналите в Царево

Междувременно правителствената пресслужба съобщи, че изплатените на общините компенсации за деца, неприети в детски градини, вече са отразени в бюджета за 2023 г. Средствата са за периода от ноември 2022 г. - до края на април тази година и са в размер на 2 544 784 лв.

Преди приемането на Закон за държавния бюджет на България за 2023 г. средствата за компенсации на извършените от родителите разходи за отглеждане и обучение на децата бяха предоставяни на общините с решения на Министерския съвет под формата на авансово финансиране за извършване на плащания.

С приемането на днешното постановление правителството одобрява допълнителни трансфери по бюджетите на общините за сметка на централния бюджет в размера на вече предоставените средства за цитирания период в размер на 2 544 784 лв., с което те се отразяват в бюджета за 2023 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg