"Промяната за условията за достъп до помощта от Фонд "Социална закрила" е спомогнала за това през миналата година около 150 семейства да бъдат одобрени за целева подкрепа в размер до 2500 лв. за закупуване на оборудване и обзавеждане за домакинството вследствие на бедствия. Някои вече са получили тази помощ, други предстои да я получат". Това обясни социалният министър Иванка Шалапатова по време на днешния парламентарен контрол.

Тя даде пример, че 133 семейства, пострадали при наводненията в Карловско през 2022 г., са получили такава подкрепа и да възстановят част от разходите си.

Шалапатова отговори на въпрос на депутата от парламентарната група на "Продължаваме Промяната-Демократична България" Иван Белчев относно промени в законодателството за по-добро насочване на помощите и социалните услуги за оказване на по-ефективна подкрепа при кризисни ситуации. Повод за зададения въпрос са разрушенията, причинени от смерч, преминал през селата Лъвино и Долец през ноември м.г. Бедствието в селата Лъвино и Долец е поредното, което ни изправи пред предизвикателствата как навременно и ефективно да подкрепим пострадалите семейства, отбеляза министърът.

istock
istock

Създадената добра организация на място на структурите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и координацията с другите компетентни органи не само при това бедствие, но и при всички предшестващи го, е гаранция, че пострадалите домакинства в засегнатите райони получават своевременно необходимата им първа помощ в критична ситуация съобразно регламентите в законодателството, коментира Шалапатова. Тя напомни, че еднократната помощ при бедствия е в размер на до 1512 лв.

През пролетта трябва да бъде приет и проектът на национална карта на социалните услуги, който се основава на около 300 анализа на потребностите от определен вид и капацитет услуги на регионално и местно ниво. Картата трябва да гарантира, че разкритите в дадена община услуги ще отговарят в най-пълна степен на потребностите на жителите ѝ. Изготвя се и анализ за ефективността на социалното законодателство с акцент върху въздействието на предоставената подкрепа за преодоляване на затрудненията на подпомогнатите, информира също Шалапатова.

На база резултатите от това проучване ще бъдат направени предложения за съответните законодателни промени. Предстои синхронизиране на системите на социалното подпомагане с тези, които са свързани с декларирането на доходи, за да се идентифицират наистина най-нуждаещите се от подкрепа хора и семейства, посочи още министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg