Общо 9907 деца са приети след първото класиране в системата на общинските детски градини и ясли в София.

Над 3400 свободни места остават за второ класиране за общинските детските градини и ясли в София, съобщават от Столичната община.

Вчера бе извършено първото класиране за прием в общински детски градини и ясли в София. Класирането се проведе в реално време под контрола на представители на родители и родителски организации в присъствието на заместник-кметовете на Столична община по дигитализация - Генчо Керезов и по образование и култура - Мирослав Боршош, информират от общината.

Класирането за детските градини излиза днес

Свободните места, които бяха обявени, са 13 363, което е с 1213 повече спрямо миналата година. Броят на кандидатстващите деца е общо 22 445, което е с близо 4000 деца повече отколкото през миналата година. Общо 2285 деца кандидатстват за преместване в друго детско заведение.

istock
istock

Столичната община продължава строителството на нови сгради на детски градини и ясли. Към момента се изграждат 16 детски заведения. От тях две ясли в район "Красно село" и "Триадица" и детски градини в районите "Възраждане", "Подуяне", "Изгрев", "Лозенец", "Триадица", "Студентски", "Витоша", "Овча купел", "Люлин", "Кремиковци", "Искър".

До септември се предвижда да бъдат готови четири нови детски градини в районите "Изгрев", "Подуяне", "Овча купел" и "Лозенец". До края на годината ще бъдат готови още четири сгради на детски градини, които са в районите "Люлин", "Студентски", "Триадица" и "Кремиковци" и три преустройства на съществуващи сгради за разкриване на нови групи, съответно в "Илинден", "Връбница" и "Триадица".

Децата и финансите – на какво да ги научим

През 2021 г. със строителството на тези сгради ще бъдат разкрити 41 нови групи.

Предвижда се през тази година да започне строителството на още 25 нови сгради, от тях 19 за детски градини и 6 за ясли.

istock
istock

Зам.-кметът по направление дигитализация Генчо Керезов е посочил, че надграждането на системата за електронен прием на деца в детските заведения и училища е сериозна стъпка в посока на електронното управление. Системата гарантира пълна прозрачност на процеса по кандидатстване. Тя осигурява служебно начало - информация, с която общината разполага за гражданите се проверява автоматично, което спестява време, такси и усилия на родителите.

Отвориха отново онлайн системата за прием в детска градина в София

В разговор с родителите заместник-кметът Мирослав Боршош е подчертал, че поради големия приток към София от млади семейства остава недостигът на места. Той е съобщил, че започва поредица от консултации с родителски организации, бизнеса, главния архитект и районите кметове с цел ускоряване на строителството на детски градини и алтернативни форми за разкриване на нови места. 

След направената законодателна промяна по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова става възможно разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнес сгради и това според Мирослав Боршош дава възможност за осигуряване на допълнителни места, информират от Столичната община.

Второто класиране ще бъде на 28 май, трето класиране - на 11 юни, а трето - на 25 юни, посочват още от общината.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg