Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на септември, съобщи пред журналисти в Министерския съвет Антон Кутев, говорител на правителството.

Срокът за електронното попълване на анкетните карти на НСИ за националното преброяване, което се прави на всеки десет години, изтичаше на 17 септември.

Преброяването става на платформата census2021.bg.

За да се преброи електронно, човек трябва да си направи регистрация на сайта, където трябва да впише ЕГН, номер на личната си карта и датата на издаването й. След това той ще трябва да попълни анкетна карта, която ще важи за неговото домакинство. Не е необходимо всеки член на домакинството да се регистрира на Census2021.bg., един човек може да попълни информацията за цялото домакинство. Системата ще бъде достъпна само от България.

istock
istock

При е-преброяването системата генерира уникален преброителен код (УПК), с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн (Инструкцията за събиране и отчитане на кодовете от електронното преброяване, утвърдена от НСИ).

160 лв. глоба, ако откажете да ви преброят

В същата тази инструкция е описано, че ако лицето (лицата) в едно жилище вече са се преброили по интернет чрез електронен въпросник, преброителят трябва да поиска УПК, генериран от системата за електронно преброяване, който удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не трябва да се попълват преброителни карти от преброител. Като кодът от електронното преброяване се записва в съответната колона (23) на обр. ПНЖ-2.

Ако при посещението на преброителя не сте у дома си, на вратата ще бъде закачана табелка. На нея ще пише името и телефона на преброителя, както и кога ще мине пак. Ако вече сте се преброили онлайн, на тази табелка трябва да напишете 15-цифрения код и при следващото идване преброителят ще я вземе.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg