Месечната помощ за деца, настанени за отглеждане в приемно семейство се повишава от следващата година.

Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, качен за обществено обсъждане. За деца до 3 години се предвижда помощта да се увеличи до 4-кратния размер на гарантирания минимален доход.

За тази година той  е в размер на 75 лева, като за следващата се очаква сумата да остане същата.

Увеличава се и месечна помощ за деца, настанени за отглеждане при роднини и близки. Отново, ако са до 3 години те ще получават до 4-кратния размер на гарантирания минимален доход или 300 лева.

Ще получават ли надбавки всички деца от догодина

Предвижда се и повишаване на добавката към месечните помощи и средства за децата с трайни увреждания от 75 на сто от гарантирания минимален доход на 120 на сто от него. Тези промени се предлага да влезнат в сила от 1 януари 2021 г.

istock
istock

Намалява си и административната тежест за семействата, които кандидатстват за получаване на финансова помощ, като те вече ще могат да подават заявления-декларации не по постоянен, а по настоящ адрес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg