Над 1,5 милиарда лева ще струват на икономиката допълнителните 12 почивни дни. Тези пари реално няма да се изработят от фирмите, които трябва да не работят заради празниците. Загуби се начисляват и от по-големи надници на работниците, както и от спада в оборотите.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев заради новия принцип почивните дни са се увеличили и през 2017 г. работните дни са рекордно малко - 248. Той признава, че това отчасти се дължи и на факта, че годината е започнала в неделя.

Понеделникът след празници става почивен

 

Харчове по празници водят до финансови проблеми

 

От началото на тази година не се отработват почивните дни, когато обаче официален празник се пада през уикенда, почивен е следващият понеделник. Сметките показват, че през 2017 г. извънредни почивни понеделници са на 2 януари и 8 май. Така през тази година

ще се почива общо 12 дни заради официални празници

Ако към тях добавим дните около Коледа и Великден, то те набъбват на 16 дни. Догодина пък ни очакват три почивни допълнителни понеделника, без да броим коледните и великденските празници. Това са 5 март, 7 май и 24 септември. Причината е, че Националният празник на 3 март и Денят на Независимостта на 22 септември се падат в събота, а Гергьовден пък е в неделя.

У нас почивките по празници са два пъти повече от тези в страните от Западна Европа, а производителността на труда е най-ниската в ЕС, заяви Велев пред bTV. Българският работник често използвал болнични – средно по 10 дни в годината. Именно затова и заплатите са най-ниски, смята представителят на работодателските организации.

Данните на „Евростат” за отработени дни в седмицата – последното изследване от 2015 г., сочат, че българският работник е в златната среда, на последно място е Холандия. Изследването по полове обаче показва, че

българската жена има най-много отработени дни

в Европа. Водещи при мъжете е Турция.

Данни на Главната инспекция по труда показват, че българите обаче имат право на едни от най-късите платени отпуски сред всичките държави - членки на ЕС и европейската икономическа зона. По 20 дни платен отпуск имат работещите в 1/3 от страните членки в европейските общности. С кратък отпуск са и в Белгия, Ирландия, Кипър, Латвия, Холандия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Чехия. В Кипър обаче служителите се трудят с 8 часа повече от българите.

В още 3 страни – Гърция, Полша и Лихтенщайн, максималният годишен платен отпуск също е 20 дни, но може да бъде увеличен в зависимост от трудовия стаж на служителите. Между 22 и 25 дни почивка имат трудещите се в Германия, Дания, Люксембург, Малта, Норвегия, Португалия и Швеция.

Цели 28 дни извън офиса предвижда законодателството на Естония, Литва, Ирландия и Великобритания. В 5 държави годишният платен отпуск е цял месец. По 30 дни почивка има в Испания, Италия, Финландия, Франция и Австрия.