70% от българите се доверяват на родните онлайн търговци, докато 58 на сто залагат на чужди интернет сайтове.

Това посочи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на телевизия „Европа“ при коментар на данните от последни проучвания в Европейския съюз, показващ трайно нарастване на интерес към онлайн търговията.

Според Маргаритов по-голямото доверие към онлайн магазините у дома е свързано с обективни обстоятелства и с някои от бариерите пред пазаруването от търговци от друга държава.

Невинаги чуждестранните сайтове позволяват да платим с наши платежни инструменти. Друга възможна причина е, че понякога отказват доставка в страната, която е различна от тази, в която те самите оперират”, даде пример той.

Шефът на КЗП добави, че в Европейската комисия и в Европейския парламент се работи много сериозно за създаването на правила срещу геоблокирането. Целта е на територията на целия ЕС по един и същи начин търговците да могат да предлагат на еднакви цени своите стоки и услуги, без значение какви са границите.

По данни от проучване на ЕК повече от 6% от анкетираните посочват като основна причина за въздържанието от покупки от чужди онлайн магазини именно пренасочването им към сайт в тяхната държава с различни цени.

Други бариери са възникнал по време или след покупката проблем или отказ за доставка до държавата на потребителя.