Шестото издание на инициативата „Ден за акции“ се организира от Българската фондова борса и Централния депозитар. Инициативата е с цел подобряване на инвестиционната култура и увеличаване на знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в България.

Без такси ще могат да се търгуват акции на основен пазар с обем от не повече от 2 000 лева за единична поръчка. Специалната възможност важи до 15 изпълнени поръчки. Ако инвеститорът направи повече, от такси се освобождават 15-те с най-голям обем.

Изпълнителният директор на фондовата борса Маню Моравенов сподели за БНР:

"Вече се превърна в очаквано с нетърпение събитие от индивидуалните инвеститори в страната, тъй като се явява един вид катализатор на тяхната активност.  Всички инвеститори - индивидуални физически лица - могат да търгуват без допълнителни разходи. Могат да инвестират на борсата, да купуват или да продават финансови инструменти без такси. Борсата и Централния депозитар нямат такси този ден, както и техните партньори - социални посредници и банки, които се съгласили също да нямат такси към индивидуалните си инвеститори. 18 вече са партньорите посредници и банки, които ще участват в този ден. От тях 6 са банки". 

Българска банка за развитие придоби акции на ПИБ

istock
istock

Обикновено "поне няколко пъти се увеличава ликвидността на борсата, оборотите на борсата и броя сделки точно в този ден", коментира Моравенов. По този начин от борсата установяват и какъв е потенциалът на пазара:

"От друга страна, това дава възможност на нови инвеститори, които не са опитвали да инвестират на капиталовите пазари, точно на този ден да направят този опит. Този ден дава възможност и на инвеститорите, получили акции от масовата приватизация, за които евентуално таксите и комисионните представляват някакъв проблем, за да реализират своите акции, на този ден те могат да го направят без никакви такси и комисионни".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg