Биткойнът поскъпва с близо 5%, надвишавайки присхолигическата бариера от 40 хил. долара, като основната криптовалута продължава своето възстановяване през настоящата година поради очакванията за намаляване на лихвените проценти и перспективата за по-голямото ѝ търсене от сектора на борсово търгуваните фондове.

Цената на златото се повиши рекордно

Към 11.30 часа българско време водещата цифрова валута поскъпва с 4,85% към 41 653 долара, достигайки най-високо ниво от април 2022 г., когато имаше сериозен трус на криптопазарите след колапса на стейбълкойна TerraUSD, допринесъл за обезценката с 2 трлн. долара на цифровите активи.

От началото на 2023 г. насам биткойнът успя да нарасне с над 150%.

Графика на биткойн (в долари)

Инвеститорите са все по-убедени, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти, докато инфлацията в САЩ се охлажда, като вече очакват понижаване на лихвите на даден етап през следващата година.

Криптоиндустрията също така очаква резултата от заявления от компании като BlackRock Inc. за стартиране на първите спот биткойн борсово търгуван фондове (ETF) в САЩ.

Агенция Блумбърг очаква партида от тези продукти да спечели одобрението на Комисията за ценни книжа и борси до януари. Инвеститорите са все по-уверени, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ ще одобри преобразуването на Grayscale Bitcoin Trust в ETF.

Оптимистите сред инвеститорите твърдят, че натискът за ограничаване на съмнителни практики и бъдещите ETF сигнализират за зряла крипто индустрия и потенциал за по-широка инвеститорска база.

Скокът на биткойн през 2023 г. изпреварва поскъпването на активи като глобални акции и златото,съобщава БНР.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg