Близо три милиона българи могат да изгубят акциите си, придобити от масовата приватизация, предупреждават от Асоциацията на индустриалния капитал.

От работодателската организация настояват за оттегляне на предложената концепция за "събуждането" на акциите, предложена от Министерството на финансите.

В момента собствениците не плащат за акциите си от масовата приватизация, които са от регистър А на Централния депозитар, допълват от Асоциацията на индустриалния капитал, които се представят като "основен защитник на интересите на емитентите". За поддържането на този регистър плаща бизнесът. 

Според предложената от Министерството на финансите концепция в срок от една година всеки може да се разпореди със своите акции с помощта на инвестиционен посредник.

Това обаче ще струва пари на собствениците на тези акции, защото инвестиционните посредници работят с такси. Ако след тази една година не са предприети действия, акциите ще се окрупнят в един общ фонд. Това обаче може да не съвпада с желанието на собствениците им, смятат от бизнес асоциацията. 

В този общ фонд те ще престоят пет години, като в концепцията е описано, че те ще бъдат инвестирани.

Ако и в този период от пет години акциите не бъдат потърсени, ще останат в полза на държавата и ще отидат в Сребърния фонд.