Ръководството на Българската стопанска камара /БСК/ в писмо до финансовия министър изразява своето несъгласие с представената за обществено обсъждане Концепция за личните сметки на физически и юридически лица, водени от "Централен депозитар" АД.

Камарата настоява за нейното цялостно преработване, съгласуване в Съвета за развитие на капиталовия пазар, след което да бъде представена отново за обществено обсъждане. Това е записано в писмото на Камарата, получено днес в БТА.

Според БСК представената Концепция ще създаде опасни и противоконституционни практики за принудително отнемане на собственост от български граждани.

В писмото се изразява тревога от това, че подобни мерки и действия представляват опасна и неприемлива обществена несправедливост към всички български граждани, придобили ценни книжа от процеса на масовата приватизация в България.

Преди дни от МФ предложиха за обществено обсъждане проект, според който всички "спящи акции" в ЦД трябва да бъдат прехвърлени в спецфонд, от който собствениците им ще получат дял.

Това са акции от вече непублични дружества по които няма движение за търговия.

Ако до 5 г. собствениците на тези акции не си поискат дяловете от фонда те ще бъдат прехвърлени в Сребърния фон, предлагат от МФ.