В Албания приблизително 40 процента от собствениците на спестявания са предпочитали да ги държат извън банковата система през 2020 г., сочи проучване, проведено от Националната банка на Австрия в страни от Централна и Източна Европа, цитирано от Албаниан Дейли Нюз.

Желанието да се съхраняват спестяванията извън банките е отбелязало бърз ръст в сравнение с периода 2017-2018 г., когато само 26 процента от спестителите са предпочитали да ги държат извън банките. Тази тенденция отбелязва ръст през последните четири години като следствие от ниските лихви, които предлагат банките.

Колко пари имат българите

От страните в региона, най-голям брой спестители предпочитат да съхраняват парите си извън банките в Сърбия, където около 52 процента от хората със спестявания са заявили, че предпочитат да държат средствата си извън банките през 2019-2020 г.

Румънците и хърватите също са имали висок процент на недоверие в банките със съответно 42 на сто и 44 на сто от спестителите заявили предпочитания да държат средствата си извън банките.

istock
istock

Чехите и българите имат най-голямо доверие на банките за средствата си както и най-малък процент от желаещи да ползват алтернативни методи за съхранение.

Колко спечелиха банките у нас

Наред с това слабите институционални рамки, напр. лошото качество на правоприлагане и слабото проникване на банките в селските райони, са допълнителен фактор, обясняващ предпочитанията за държане на пари в брой.

Според данни на Банката на Албания в края на 2020 г. 344 млрд. албански леки (2,8 млрд. евро) са били в обращение извън банковата система, което е най -силният годишен ръст от + 18 процента след 2002 г., откакто Банката на Албания отчита този показател, съобщава Албаниан Дейли Нюз.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg