Няма нужда българските граждани да обменят част от спестяванията си в левове в други валути.

Българският лев е преобезпечен с наличности в резерва на Валутния борд с евро. Няма никаква причина да се правят тези трансформации, коментира финансистът Емил Хърсев.
 
Трябва да се погрижим за капацитета на българската икономика, не само за ликвидността. Необходимо е да се включат капиталови инструменти, рекапитализации на фирмите и да се  възстанови финансовото им положение в дълъг срок, а с кредити това не става“, коментира той по повод отпускането на безлихвени кредити.

Според него актуализираната схема „60/40“ се превръща в мярка, която наистина ще подпомогне бизнеса, щом държавата ще поеме и осигуровките, а не както беше досега – 60% от осигурителния приход на работника да са сума, върху която работодателят трябва да плаща осигуровки.
 
Финансистът предположи, че така повече фирми ще се възползват от мярката „60/40“ и ще запазят персонала си.

istock
istock

Има ли българинът авариен фонд

Хърсев също така коментира, че според него 10 млрд. лв. ще са достатъчни, за да излезем от кризата заради коронавируса макар и да не се знае колко ще продължи тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg