Данък "лихва" ще се налага само за спестовните сметки. Подобни сметки имат около 25% от българите, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Фокус.

Именно Дянков е инициатор да се въведе и облагане на дохода, който се получава като лихва от банковите депозити. Изчисленията му сочат, че от тази мярка хазната ще прибере 120 млн. лв.

"Те (спестовните сметки) обикновено започват от 1000 - 2000 лв. и са срочни - за шест месеца, една или две години. Парите там се замразяват за определен период, без право на ползване от гражданите. След края на този период се получава по-голяма лихва. Тъй като това е нов доход, той ще се облага", категоричен е Дянков.

По думите му - повечето граждани имат само разплащателни сметки, а за тях няма да има промяна в данъчния режим.

"Почти всеки български гражданин има разплащателна сметка. Там се превеждат заплати, социални помощи, пенсии. Гражданите могат да са спокойни. Те няма да плащат данък върху лихвите и следователно банките няма да слагат никакви допълнителни такси, както некоректно плаши опозицията. Всичко остава както е сега", каза Симеон Дянков.