Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев изрази пред БНТ своето разочарование от разрешаването на износа на ток от България. Според него, това ще доведе до поскъпване на електроенергията. По думите му „няколко човека живеят на наш гръб“.

„За мен е поредната глупост. Още в понеделник входирахме писмо до премиера Герджиков и до енергийния министър, защото износът на ток ще се отрази на това, че на борсата цената ще скочи отново. Ще стимулираме чуждите енергетики, а в пиковите часове ще се налага да купуваме от Гърция, както и вчера се случи. Това е наша електроенергия, която ние ще си купуваме обратно на много по-високи цени. Далаверата е проста. Няколко човека, търговци на електроенергия, с по един компютър в офиса, без инвестиции и рискове, живеят на наш гръб“, коментира Кирил Домусчиев.

Според него, в енергетиката няма никакъв контрол.

„Източиха язовирите, а не виждам някой от тези хора да е разследван. Измря рибата в няколко язовира. Всеки прави каквото си иска в енергетиката. Зад цялата работа стоят търговци на електроенергия. Ако някой тръгне да разследва ще намери кой е отговорен“, каза председателят на КРИБ.

Относно концесиите, той заяви, че се нуждаем от модерен закон, който да бъде в полза на държавата.

Докато нямаме модерен закон, няма как да се изпълняват проекти с концесия. Закона отиде в кошчето за боклук. Ами ако има желаещи да строят и на държавата й излиза по-евтино, с конкурсна програма разбира се, защо да не може? Например социални домове и неща, за които държавата няма средства“, каза още Кирил Домусчиев.

Вижте още: 

Задават се шокови фактури за ток и парно 

Рекордното потребление на ток ще вдигне сметките с 15% 

Студът издухва 40 лв. в сметката за ток