Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие окончателния законодателен акт, според който от 15 юни се отменя мобилният роуминг на територията на Общността. Това съобщават от пресслужбата на Европейската комисия.

Става дума за правилата, които ограничават максималното ниво на плащанията между мобилните оператори за обслужване на абонатите в цяла Европа. 

Може ли евтиният роуминг да ни излезе скъпо 

 

От 15 юни максималната надценка, която националните оператори ще могат да поставят на чужди мобилни компании, за да обслужват клиентите на тяхна територия (в рамките на ЕС) не трябва да надвишава 0.032 евро за минута разговор и 0.01 евро за SMS. 

Освен това таксата за мобилен интернет в чужбина (в ЕС) ще намалява последователно от 7.7 евро за 1GB през 2017 г. до 2.5 евро за 1GB през 2022 г. Скоро след 15 юни той ще бъде въведен и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Новите горни граници на цените на едро бяха необходими, за да се гарантира, че операторите са в състояние да предлагат на своите клиенти роуминг без допълнителни такси и без да увеличават вътрешните цени.

„Когато европейците отидат на лятната ваканция (в рамките на ЕС), за първи път ще бъдат в състояние да използват мобилните си телефони и интернет навсякъде", - пише в съобщението на ЕК.

До отпадане на роуминга се стигна след години на тежки преговори с телефонните компании за премахване на надценките.

Мобилните оператори могат да компенсират отпадането на роуминга със завишаване цените на услугите на националните пазари. Европейската комисия ще направи проверка по хода на услугата и на споразуменията между мобилните оператори след две години.