Форекс, или валутен пазар, е глобален децентрализиран пазар за търговия с валути. Това разясни пред Радио "Фокус" финансистът от "Аларик Секюрити" Иван Такев. 

"Форекс пазарът е най-големият финансов пазар в света. Изтъргуваните обеми на ден са в порядъка на 10 трилиона долара. Това е на практика пазарът, на който се определят валутните курсове между отделните валути. Там, където реално се сключват сделките и там, където се определят пазарните нива на валутните курсове е именно този Форекс пазар", обясни финансистът.

Форекс пазарът има много измерения, разказа още Иван Такев. В зависимост от финансовия инструмент пазарите функционират по различен начин. Спот Форекс пазарът – най-големият като обем, е извънборсов пазар, при който цените се договарят директно от участниците в него. По своето същество той е междубанков пазар. Централните банки също участват в него, тъй като те имат възможност и чрез интервенция с отделни валути да се опитат да стабилизират своята собствена.

Доклад: Инфлацията изяде спестяванията

Специфичното за спот Форекс пазара е, че винаги една валута се търгува срещу друга, като валутните двойки са стандартизирани. Евро-долар е най-търгуваната валутна двойка, което е обусловено от това, че най-търгуваните валути са валутите на държавите, между които има най-голям търговски стокообмен, финансови потоци и т.н.

istock
istock

Българският лев има незначително участие в този пазар. Други видове финансови институции, като инвестиционни посредници, могат да се явяват и маркетмейкъри. Хедж фондовете, институционалните инвеститори също активно участват на спот Форекс пазара, както и международните корпорации. 

Има различни начини, по които се търгува с валута, разясни още финансистът.

"Един от тях и най-разпространен в България е Договорът за разлики или CFD, които са двустранни инструменти между клиента и неговия брокер. Инструментите за разлики на практика са с вграден ливъридж – с по-малка инвестирана сума може да се отвори експозиция в много голям размер, т.е. може да де спечели много, но и да се загуби много. Тези инструменти са като цяло ограничени – има максимални нива на допустимия ливъридж в зависимост от това дали става дума за акции, индекси, валути и т.н., като цяло се считат за много рискови. Всеки, който иска да търгува с CFD, трябва да е наясно с тези рискове – високият ливъридж означава и висок риск, т.е. бърза възможност за загуба на значителни суми пари", каза още Иван Такев.

Инвестиционен консултант: Лихвите трябва да останат високи

"Основният риск при търгуване на Форекс пазара е неблагоприятна промяна на цената. Ако имаме отворена експозиция да кажем към американски долари, но доларът се обезценява спрямо останалите валути, ние на практика губим пари. На ежедневна база няма да загубим много пари, но по-дългосрочно, ако това е част от някакъв дългосрочен тред, може да се окаже, че всъщност сме загубили наистина сериозна сума. Като цяло за дребните инвеститори се препоръчва да избягват транзакции с валути, в които те нямат приходи или разходи. Т.е. ако ние печелим приходите си в лева или евро, няма особен смисъл да държим спестяванията си в долари, освен ако наистина считаме, че доларът ще поскъпне спрямо еврото", добави Такев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg