Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще продължи да пази тайни като "черна кутия".

Парламентът вчера отхвърли предложението на двама депутати от Реформаторския блок фондът да бъде задължен да предоставя данни по Закона за достъп до обществена информация.

ФГВБ влезе във фокуса на общественото внимание покрай фалита на КТБ и нуждата да вземе назаем деветцифрена сума от бюджета, за да може да връща парите на вложителите, изгорели в банката.

Сега шефовете на ФГВБ дежурно отказват важна за обществото информация, под претекст че това не е държавна, а е частна институция, която се захранва от вноските на търговските банки у нас.

И ако някой иска да разбере например какво се случва със събирането на вземанията на КТБ, от фонда казват, че не могат да дадат такива данни, и препращат към министъра на финансите, обясни Мартин Димитров, един от вносителите на проекта за повече прозрачност. 

Синдиците, които в момента работят в КТБ и чиято роля е да съберат парите на фалиралата банка, са назначени именно по предложение на фонда за гарантиране на влоговете. Той изплати над 3 млрд. лева на клиентите на КТБ със защитени депозити и в момента е най-големият кредитор на срутилата се банка.

Вчера от 82-ма депутати в залата само 36 гласуваха фондът гарант да бъде задължен да предоставя информация. Трима бяха против, а 43 народни избраници се оказаха без позиция - вотът им бе "въздържал се".