Лихвите по кредитите ще се увеличават, но това ще стане плавно, а не рязко. Това заяви пред NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

„Тази зима няма да е по-лоша от Виденовата. Инфлацията мисля, че ще започне да се укротява. Ще преминем през трудностите.  Когато взимате 30-годишен кредит, трябва да сте готови, че на моменти лихвата ще е по-висока”, обясни той.

Той посъветва хората да държат парите си във валутата, в която печелят и харчат.

„Аз държа моите спестявания в левове и евра и съвсем малка част в долари”, допълни Хампарцумян.

На въпрос да пестим или да инвестираме в момента, той каза следното:

Кога ще усетят изтеглилите кредит у нас покачването нс лихвите

„Различно е за различните хора. Един млад IT специалист, който има добри умения и заплатата му расте, може да си позволи да не пести, да живее под наем и да похарчи парите си за екскурзия, а един пенсионер, който има фиксиран доход трябва да се съобразява”.

istock
istock

„Виждате, че така наречените български олигарси в сравнение с истинските богати хора в света са джуджета. Цялата икономика на България е с размера на икономиката на един средно голям немски град. В повечето случаи, когато виждаме някакви дечица, които карат коли, струващи по няколко стотин хиляди лева, говорим за комплексарщина”, каза още Хампарцумян.

Tой сподели и няколко факта за живота си. 

Може ли нов кредит да намали задълженията

„Винаги съм се стремял да съм в баланс със себе си. Парадоксално последните 30 години се случваше да бъда „парашутиран на върха на нещо”. Моите родители, баби и дядовци са били хора с доста широк поглед върху света. По една или друга причина семейството ми си е губило почти всички активи през 20 в. Дядо ми казваше, че с икономии не се забогатява. Човек или има пари, или не. Аз съм инженер-химик, работил съм в „Кремиковци” 5 години”, допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg