Банковият кредит изглежда като лесно и бързо решение на финансовите проблеми. Хората теглят заеми най-често за ремонт и обзавеждане на жилището, допълване на ипотека, обединяване на натрупани задължения, покупка на автомобил, покриване на текущи или медицински разходи и дори за почивка.

Използването на кредит от банка обаче има редица недостатъци. Получаването на готови пари обикновено струва пари. Преценете дали стоката или услугата си заслужава допълнителните разходи като такси и лихви. Освен това вземането на заем може да се превърне в лош навик, който често ви подтиква към преразход. Какви са алтернативите?

В полза ли е инфлацията за хората с кредити

Разсрочване и отсрочване

Ако имате публични задължения като данъци, осигуровки, мита, глоби, конфискации и други, при временни финансови затруднения може да поискате тяхното отсрочване или разсрочване. Разликата между отсрочването и разсрочването е в периодичността на плащанията.
При отсрочването се отлага срокът за плащане на цялото публично задължение, като се определя нов краен срок за плащането му. При разсрочването задължението се плаща на части – на вноски с определен краен срок (падеж), за което се одобрява погасителен план.

istock
istock

Собствени спестявания

Спестяването на пари улеснява живота ви и ви дава финансова сигурност в непредвидени ситуации, а редовните вноски по спестовната сметка ви помагат да сте по-отговорни към вашите финанси. Да разполагате с малко повече пари в сметката си и да виждате как се увеличават с времето със сигурност е по-добре от това да сте „на червено“ всеки месец.

Плащаме все повече сметки с кредит

Ако имате основателна причина, за която спешно ви трябва голяма сума пари, прибегнете до спестяванията си. А в случай че още не сте започнали да спестявате, направете го още сега. Дори да нямате висока заплата, пускайте по лев на ден в спестовната си касичка и след използване на събраните пари, винаги започвайте да възстановяване сумата наново.

Заем от близки

В трудна ситуация можете да вземете пари назаем от роднини, приятели, колеги или съседи. Вероятно на повечето хора се е случвало да дават или да искат пари на заем от близки хора. Предимството на такъв заем е, че обикновено трябва да върнете точно толкова, колкото сте взели. За съжаление не са редки случаите, когато забавен или неизплатен заем води до разрив в отношенията.

Какво се случва с лихвите по кредитите у нас

Никога не вземайте заеми, които не можете да върнете. Преценявайте добре кого молите за помощ и уговаряйте ясни условия за връщането на парите. Близките ви, освен с чести заеми, могат да ви помогнат да изкарвате собствени пари. Заедно потърсете варианти за увеличаване на доходите ви, като например допълнителна работа, повишаване на квалификацията и други.

istock
istock

Кредит от небанкова институция

Взимането на кредити от небанкови финансови институции е нещо нормално в днешно време. За разлика от банковите, небанкови кредити обикновено са предимно за малки суми, а институциите, които ги отпускат, бележат висок ръст през последните години. Тези фирми са юридически лица, които отпускат бързи кредити на потребителите.

За да изберете разумно кредитиране, е важно да прегледате добре условията по договора и за да се запознаете с особеностите по връщането и олихвяването на заема. Лесното получаване на средствата съвсем не означава, че можете безотговорно да подходите към тази сделка. Забавянето с изплащането на вноските може да означава по-високи задължения за вас. При подобен проблем отново се консултирайте с кредитора и заедно потърсете решение.

Икономист: По-високи лихви по кредити ще има следващите 12 месеца 

Разликата между частен заем и заем от частно лице

Финансовите институции в България не са държавна собственост, което прави взетият от тях заем „частен заем“. По принцип нещата не могат да се объркат, ако знаете, че сумите, които можете да заемете, не са много големи и че те ще трябва да бъдат изплатени съгласно условията на договора за частен заем.

istock
istock

За да спестите излишни проблеми, не влизайте в отношения с лица или кредитори на пари, които не са регистрирани като легитимни кредитни организации. Избягвайте лихвари, частни лица и заложни къщи. Те могат да промотират своите услуги като кредити от частни лица без предварителни такси. Това на пръв поглед може да ви изглежда като реален начин за изход в спешна ситуация, но вероятно ще ви причини много главоболия.

Банките събират повече пари от такси

Рискове при заем от частни лица

За разлика от заема към себе си или към ваш близък, при този тип кредитиране има както лихва, така и много неясноти. Ако изтеглите кредит от банка, въпроси като такси при предсрочно погасяване, как стоят нещата за промяна на условията по вашия кредит – вноска, срок, лихва, кога кредитът ви може да се обяви за предсрочно изискуем и как може да се реализира обезпечението, ако има такова, са в голяма степен ясни и
уредени.

При частните лица обаче много често тези въпроси изобщо не са уредени ясно в договора или са уредени по такъв начин, че само човек с юридическо образование да може да ги разбере. Когато изплащате заема е важно е да имате документални следи за погасяването на вноските ви. Внимавайте с даването на пари на ръка или парични преводи на физически лица, които кредиторът може да ви кара да направите. Ако не се пазите сами, няма кой да ви опази.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg