Повишете температурата на климатика в горещите месеци, коригирайте настройките на бойлера, шофирайте по-бавно и сменете полетите на къси разстояния с пътувания с влак.

Това са някои от съветите на Международната агенция за енергията (МАЕ) към потребителите с цел да бъде подпомогнато намаляването на зависимостта от руска енергия и същевременно да бъдат намалени разходите на домакинствата, съобщи Ройтерс.

Спестяването на енергия отдавна е необходимо за постигане на климатичните цели, но поскъпването й през последните месеци и борбата за по-малка зависимостта от руските изкопаеми горива след инвазията в Украйна постави още по-силен акцент върху въпроса в политическия дневен ред.

Прогноза: Затруднения очакват хората следващите месеци

В ръководство, публикувано съвместно с Европейската комисия, базираната в Париж енергийна агенция препоръчва на европейците да работят от вкъщи, да избират споделени пътувания с коли, да избягват шофиране в неделния ден в големите градове и да ползват велосипеди, обществен транспорт, или пък да ходят повече пеша.

istock
istock

Според експертите на МАЕ препоръките могат да спестят 450 евро годишно от сметките за енергия на средностатистическо домакинство в ЕС.

Намаляването на термостата само с 1 градус може да понижи сметките за отопление на домакинство със 70 евро, докато ограничаването на скоростта на шофиране по магистрали с около 10 километра в час може да спести още 60 евро годишно от разходите за гориво, пише в доклада.

Българите теглят спестяванията си за плащане на сметки

Ако бъдат въведени във всички страни членки на ЕС, мерките биха могли да спестят 220 милиона барела петрол годишно и 17 милиарда кубични метра газ, са изчислили експертите на МАЕ.

ЕС се ангажира да спре вноса на руски изкопаеми горива до 2027 г., но в краткосрочен план остава зависим от Москва за 26 процента от импорта на петрол и 40 процента за газа, внасяйки 155 милиарда кубични метра руски газ годишно.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg