Наслагващите се кризи и особено ръстът на цените, прави все по-актуална темата за доходите на населението и разходите за ток, парно, газ. Максимално бързо да се стигне до обществен консенсус за това кои са енергийно бедните потребители в страната – за това призоваха участниците в дискусия, организирана от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките. Предложена беше методика за определяне на линия на енергийна бедност и дефиниция на енергийната бедност. 

"Енергийно беден е потребител - лице или семейство, който при действащите цени на енергийните услуги - ток, парно, газ - поради своя доходен, възрастов, трудов, семеен или здравен статус попада под официалната линия на бедност, след разходите си, свързани с разумно потребление на енергийни услуги в дома си, необходими за извършването на различни нетърговски битови дейности, за осигуряване на нормативно осигурени стандарти за отопление в отопляемата част от жилищата, осветление, ползване на домакински и други уреди за готвене, охлаждане, топла вода, развлечения и обмен на информация, които са необходими за задоволяването на съответните основни потребности".

Ще поскъпне ли токът от 1 април

Това е определението на понятието енергийна бедност, която предложи на кръглата маса по темата Институтът за икономически изследвания при БАН. Доктор Теодора Пенева представи резултатите от наскоро завършилото изследване, посветено на енергийната бедност в страната и методиката за нейното определяне. Целта е да се споделят мнения за практическото приложение на системата от мерки за намаляване на енергийната бедност в България. 

istock
istock

Тя уточни, че съществуват най-различни индикатори. Например - близо 60 процента от всички домакинства в страната изразходват над 10% от доходите си за енергия

Мораториумът върху цените на ток, вода и парно няма да се удължава

Изследователите са категорични, че трябва да има ясни правила каква подкрепа може да получи всяко едно домакинство според доходното му състояние и нуждите от енергия.

Според Института дефиницията за енергийна бедност трябва да бъде обвързана с изпълнение на мерките за енергийна ефективност. 

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов обяви, че специална работна група ще направи законовите промени по регламентирането на въпроса с енергийната бедност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg