Китайски сайтове се представят за английски, като използват разширение .co.uk и заблуждават клиентите си, че предлагат качествена стока.

За това сигнализира директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Игнат Арсенов по време на организираната от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Министерството на икономиката кръгла маса на тема „Информационните технологии в полза на потребителите“.

Българите масово се залъгвали по ниските цени на предлаганите дрехи и обувки и поръчвали, без да проверят дали сайтът е надежден.

След пристигането на стоката обаче се оказвало, че тя въобще не отговаря на видяното на картинката, а качеството е изключително лошо.

В много от случаите дори плащали предварително, а доставката се забавяла или не пристигала въобще. Чак тогава опарените осъзнавали, че онлайн страницата, от която са поръчали, е ненадеждна и търсели помощ.

Оказва се обаче, че експертите от ЕПЦ са безсилни, тъй като техните правомощия са само в рамките на Европейския съюз и не могат да се произнасят при проблеми, възникнали извън рамките на Общността.

При такива случаи те препращали опарените клиенти да търсят подкрепа от различни китайски потребителски организации, които да им помогнат.

За момента случаите са единични, но все пак вероятността някой да бъде подмамен е голяма. Подобни лъжливи сайтове често не са изпипани и са с доста правописни грешки, като използваната валута е долари или паунди. В някои случаи пък потребителите имали възможност и сами да изберат в каква паричната единица да платят.

Шефът на ЕПЦ посъветва потребителите да проверяват сайта преди да поръчат. На него трябва да има данни за фирмата собственик, пощенски и електронен адрес, както и информация за това, че имаме право да върнем стоката в 14-дневен срок.

Арсенов допълни още, че се предвижда европейците да могат да използват своите абонаменти за филми, книги, музикални услуги и телевизия както в собствената си държава, така и когато пътуват. По този начин, когато французин се абонира за онлайн гледане на сериали, те ще са достъпни и когато дойде на почивка у нас.