Кои са най-често срещаните грешки в управлението на личните ни финанси разказва Стоян Панчев, икономист, пред Радио "Фокус“. Първото, което трябва да правим при инфлация, е да проверим какво се е случило с доходите ни спрямо инфлацията.

"Ако да кажем от 2020 г. досега не сте получили индексация на заплатата си поне с 30%, значи сте обеднели в реално измерение“, категоричен е той.

Ако сте в такава ситуация, трябва веднага да предприемете стъпки, за да получите по-висока заплата – да говорите с работодателя или да смените работата си, смята Панчев. Следват някои традиционни съвети за спестяването – едно от най-важните неща при оптимизация на разходите е да знаем какви са те, за да ги проследим.

Топ грешки в личните финанси и как да ги избегнем


"Можем да си записваме разходите в тефтер или да ползваме някое от популярните приложения за телефон, които смятат разходите ни автоматично на база на някои предварителни данни, които вкарваме“, поясни още специалистът.

Като комбинираме това спестяване с по-високи доходи, които да са адекватни на инфлацията, не би трябвало тя да ни се отразява особено зле, убеден е Панчев. Той ежедневно записва разходите си, което позволява дългосрочно планиране на личния бюджет.

istock
istock

"Без да е настъпвала промяна в потреблението ми, разходите ми нараснаха в последните 3 г., защото се усети ефектът на инфлацията“, свидетелства той. Повечето българи работят на заплата, знаят какви пари постъпват в сметката им всеки месец и колко ще получат за една година – промени обикновено се правят в разходите, не в приходите, защото те са ясни.

Данните показват, че голяма част от българите успяват навреме да изплатят бързите кредити, които взимат покрай празничните декемврийски дни, за да посрещнат разходите си. В това отношение нашето общество управлява добре парите си и няма проблеми с ликвидността като цяло, убеден е икономистът.

Как да спестяваме пари

Колко по-ниски са лихвите, толкова по-голям стимул имаме да взимаме кредити и то големи. Сега сме в период, в който лихвите се повишават и това може да ни направи още по-спестовни в близките година-две. Лихвите по депозитите съще ще вървят нагоре, прогнозира Панчев.

Повишава се културата на българина относно влагането на средства – учим се кога да пестим и кога да вложим спестеното. Класическата идея винаги е да ги вложим в имот, но търговията на фондовите пазари и с криптоактиви или злато става все по-популярна, поясни икономистът.

istock
istock


Най-голямата грешка в личните ни финанси е да не помислим за спестяванията си – те да не бъдат приоритет.

"Грешка е и да не знаеш в какво да вложиш парите си. Публичните системи като пенсионната имат сериозни проблеми, близо 50% от пенсионерите са с недостиг на финанси. На всички работещи в главата им трябва да стои идеята, че първо могат изобщо да не достигнат пенсионна възраст, която се увеличава и второ, че може, ако стигнем, тя да не бъде достатъчна за нормален живот“, каза още Стоян Панчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg