През 2018 г. държавата е ускорила темпа на харчене на пари до 21.3 млн. лева на ден, предава БНТ, позовавайки се на статистиката на Агенцията по обществени поръчки. През предходната 2017 г. тази сума е била 18.6 млн. лв., а през 2016 г. - 16.4 млн. лв. 

Стойността на договорените от държавата обществени поръчки е с 12% повече спрямо миналата година, като общата стойност на сключените договори за обществени поръчки е над 7.8 млрд. лева. Сред основните причини за повишението на харчовете са европрограмите, които навлязоха в етапа на усвояване на средствата. 

За строителство през 2018 г. например са били заделени близо 2.6 млрд. лв., като се очаква през следващата те да се увеличат заради заложените повече капиталови разходи за общините, както и очакваното увеличение на усвояването на европроекти в сферата на ВиК и изграждането на пътища. 

Най-големите обществени поръчки през 2018 г. са били в сектора на енергетика, пътна и жп инфраструктура. Общински проекти в градове като София и Варна също са привлекли значителни средства.

Любопитно е, че една от най-големите поръчки, обявени през тази година, беше пусната в последните часове на 2018 г. Става дума за конкурса за изграждане на газова тръба на стойност 2.2 млрд. лв. Негов възложител държавната „Булгартрансгаз“.

От държавния бюджет за 2019 г. може да се предположи, че през следващата година ще бъдат изхарчени още повече пари. Държавата е заложила рекорден брой разходи с четири приоритета - увеличение на доходите, образование, отбрана и социална политика.

Заплатите в бюджетния сектор ще нараснат с 10%, в образованието с 20%, а за отбрана и социална политика също е предвидено увеличение на средствата.

Всички тези суми трябва да минат през закона за обществените поръчки, за да бъдат изразходвани.