Българите, които имат депозити над 1 милион лева се увеличават в пандемията, показват данните на БНБ.

За периода от април до юли влоговете на домакинствата с над 1 млн. лв. в банките са се увеличили с 208. В статистиката за домакинствата обаче са включени и парите в банки и на неправителствени организации, фондации, политически партии и други, поради което увеличението на влоговете с големи суми може да се дължи отчасти и на тях.

Сметките с над 1 млн. лв. са станали 1150 на брой, а общата им сума надхвърля 3 млрд. лева. Спрямо юни миналата година обаче, влоговете на милионери са нараснали със 163 броя, а общата сума в тях се е увеличила с повече от 512 млн. лв.

Значително увеличение за второто тримесечие има и на спестените между 500 000 и 1 млн. лв. в една сметка - бройката им се е вдигнала с 240.

В рамките на година общата сума на депозитите на граждани е нараснала с 6,618 млрд. лв. до 63,78 млрд. лв., показват данните на БНБ. Като най-голямо увеличение има при влоговете на домакинства със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. в тях.

Какви са вариантите да държим парите си в банка освен депозит

За година броят на тези влогове се е увеличил с 27,5%, а общата сума на средствата в тях - с 30%.

istock
istock

От данните на БНБ става ясно още, че като се изключат малките депозити с до 2500 лв. в тях, при всички останали има увеличение както на бройката, така и на сумите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg