Членовете на Управителния и Надзорния съвет на Европейската централна банка държат почти половината от своите частни инвестиции в активи, чиято оценка по скалата на устойчивост на MSCI Inc. е „средна“ или „изоставаща“, показва проверка на Bloomberg на база данъчни декларации.

Една четвърт от фондовите или капиталовите ценни книжа собственост на ръководството са с оценка „лидери“ по критериите за ESG. Повече от една четвърт са без оценка.

Ръководството на банката обеща да увеличи експозицията си към зелени инвестиции в портфолиото, което използва, за да генерира средства за оперативните си разходи.

Но когато става въпрос за личните инвестиции на официалните лица, то декларациите разкриват малко ценни книжа, директно свързани с проблемите, засегнати от ESG рейтингите.
 
Метриката на MSCI оценява устойчивостта на компаниите и фондовете на дългосрочни, специфични за индустрията ESG рискове с оценки от „лидер“ (ААА, АА), през „средна“ (А, ВВВ, ВВ) до „изоставаща“ (В, ССС).

Къде инвестират парите си германците в кризата

Така например членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел държи 11 актива, които попадат в категорията „лидер“, включително акции на Microsoft и SAP, както и 27, които са „средни“.
 

457,1 млн. евро са чуждите инвестиции у нас

Шнабел притежава едно от най-обширните портфолиа от всички членове на Управителния съвет и често е говорила за нуждата от диверсифициране на инвестициите.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg