Поскъпване на горивата в България ще има заради шока на световния петролен пазар, прогнозира пред „Хоризонт“ главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

По думите му обаче увеличението на цените няма да е толкова голямо, колкото е на различните видове черно злато на международния пазар.

Много е рано да очакваме кумулативен ефект върху поскъпване на всички стоки и услуги заради по-скъпите горива, категоричен е Богданов:

„Обикновено трансмисията към крайните потребители е около 1/3 от този ефект, т.е. ако имаме 6-7% ръст на цените на суровия петрол, може да сметнем горе долу около 2-2,5% ръст на крайните цени. Това е при положение, че се задържат тези цени на суровия петрол“, обясни икономистът в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Според Лъчезар Богданов, индустрията вече изпитва много големи затруднения заради икономическите проблеми на Германия и Италия.

Икономистът не изключи България да влезе в рецесия, ако продължат турболенциите в големите страни от еврозоната, към които предприятията ни изнасят основно продукцията си.