Малко над 48% от столичаните ще доплащат за парно и топла вода, а малко над 51 на сто имат да получават суми от столичната топлофикация. Това съобщиха от дружеството, като уточниха, че изчисленията са направени при получени изравнителни сметки за 80 на сто от абонатите. 

Когато постъпят останалите 20 на сто от сметките, процентите сигурно ще претърпят някаква корекция. След постъпване на всички данни топлофикацията ще обяви и стойността на средната сметка, както и какви са сумите за доплащане и за възстановяване, обясниха от дружеството.

За 12-те месеца до края на май столичните абонати с изразходили 314 млн. лв. за парно и топла вода, като това е с 50 млн. лв. повече в сравнение с предходните 12 месеца. Причината за по-солените сметки е ръст на потреблението с 12% и по-високата с 5 на сто цена.

Изравнителните фактури вече са достъпни на сайта на „Топлофикация  София“ и могат да бъдат платени на касите или по интернет. Ако имате сума за получаване, можете да си я вземете от всички каси на дружеството. Получаването й може да стане и по банков път. 

За целта на сайта на столичното парно www.toplo.bg в раздел „Услуги” - „Обслужване на клиенти”, е публикувано заявление за възстановяване на сумата от изравнителната сметка по банков път. 

След попълването му те трябва да го изпратят на имейл адрес inf_r@toplo.bg. Топлофикацията ще преведе парите на посочената банкова сметка, като разходите ще са за нейна сметка. Третият вариант е да я оставите и

от нея да се приспадат следващи сметки

Ако не бъдат платени до 17 септември, след тази дата върху тях ще започне да се начислява лихвата за просрочие, която е основният лихвен процент плюс 10 пункта. При сегашното ниво на основната лихва – 0,01 на сто, това прави 10,01% лихва за просрочване на плащането. С промяната на общите условия през март 2014 г. „Топлофикация София“ спря да начислява лихви върху прогнозните сметки, а само върху изравнителните.

От пловдивската топлофикация също съобщиха, че са готови с изравнителните фактури. Според данните на дружеството средната сметка за битови клиенти за миналия сезон 2014/2015 г. е 57,48 лв. с ДДС, като сумата включва отопление и топла вода.

Общо 6 308 клиенти (49,6%) имат суми за получаване, като средната сума е 48,69 лв. Други 6402 абоната (50,4%) имат

суми за доплащане, чиято средна стойност е 77,58 лв.

Безлихвеният срок за заплащане на изравнителните сметки в Пловдив е 1 септември.

За 23 сгради в Пловдив този срок е 1 октомври, тъй като те ще получат изравнителните си фактури през септември.

От столичното парно напомниха, че допълнителен отчет и корекция на сметка са допустими до 1 октомври. След тази дата не са възможни никакви корекции.

От „ЕВН България Топлофикация” обясниха, че това се дължи на последните промени в Наредбата за топлоснабдяването от 9 юни. С тях се въведоха по-големи санкции на хората с неизрядни водомери за топла вода, или такива, които не са пуснали топлинния си счетоводител на отчет. Тези сгради ще получат писмо от топлофикацията.

Недоволните от изравнителните си фактури могат да се жалват, но вече пред съответната топлофикация.