Много бизнеси фалираха по време на пандемията, но не и бизнесът с диаманти. Търговията с бижута, с произведения на изкуството и с колекционерски автомобили процъфтява. 

И през тази година за 8 март, за отминалия ден на влюбените „Св Валентин“ и за рождени и за именни дни, съпруги получиха доста по-тежки бижута от обичайните, при това с по-едри скъпоценни камъни. Това е израз на обич, но повече - семейна инвестиция, която съпрузите правят в период на несигурност като очаквани скокове на пазарите и нестабилност на валутите. Не всички вярват във виртуалните пари, но диамантите са сигурно вложение, което едва ли би девалвирало

Затова наред с производството и продажбата на стоки от първа необходимост през всички локдауни фабриките за шлифоване на диаманти и магазините в Диамантената борса бяха отворени. Не се стигна до изключителни улеснения за работещите като в предприятията за диаманти в Индия, където на желаещите да работят се предлагаше двойна заплата, безплатна квартира за семейството и безплатна храна. Но и израелските работници и търговци на диаманти имаха своите привилегии. 

istock
istock

Третата по големина диамантена борса в света е в Рамат Ган, Израел. Азриел Гарти е един от водещите израелски бизнесмени на диаманти, чийто род е от Пловдив. 

Няколко години преди пандемията имаше криза в производството и продажбата на диаманти. Проблемът не бе само в конкуренцията на изкуствените скъпоценни камъни. Локдауните накараха много бизнесмени да преразгледат приоритетите си. Вече не можеше да се инвестира в скъпи пътувания и курорти. Дори тези, които предпочитаха да хапват в луксозни ресторанти, трябваше да останат вкъщи. Борсовите пазари станаха несигурни, това е причината инвестициите в бижута и диаманти отново да станат предпочитани.

Имаме два основни вида купувачи. За по-зрялото поколение е най-важно да видят с очите си камъните, да ги докоснат, преди да купят. За по-младите - и запознаването със стоката по интернет е достатъчно. Има събития, за които купуването на бижу е задължително - като годежи, сватби, раждане на деца. В англоезичните страни по големината и чистотата на диаманта в годежния пръстен семейството на годеницата може да определи социалния статус на бъдещия зет. 

istock
istock

Другата причина за купуване на диаманти е, че вложенията са сигурни. Тази година се търсеха диаманти и бижута с тях в Далечния изток и в Америка. В Европа по-малко. Интересът в Израел също е голям. Цените на тази стока са стабилни и не се влияят от търсенето и предлагането. За нас, търговците и производителите, не беше проблем да уредим продажбите по интернет. По-сериозен се оказа проблемът с транспорта, защото почти през цялата година нямаше въздушен трафик, което направи доставките на диаманти от страните производителки нередовно. В Израел има известни запаси от нешлифовани диаманти, но търсенето е голямо и трябваше да поканим на работа пенсионирани майстори-бижутери. Бих нарекъл сегашните продажби „пазаруване за отмъщение“.

Борсовата търговия е несигурна заради икономическата криза, предизвикана от пандемията. Липсват каквито и да е било развлечения заради карантината. Затворени по домовете си, хората ограничиха дори купуването на дрехи. Но едно бижу никога не излиза от мода. Диамантът е скъп подарък и след десетилетия, добро наследство за деца и внуци. Освен инвестиция в кризата, диамантите се оказват и спасителни инструменти. За някои семействата сега са „черните дни“ и са принудени да продават останали от дедите им украшения. А когато инвестициите са само диаманти, без да са вложени в бижута, ликвидността е по-лесна“, коментира бизнесменът пред БНР ситуацията и пазара на диаманти. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bgdi