Нивото на спестяванията сред домакинствата в ЕС се повишава с рекорден темп през второто тримесечие на 2020 година, показват данни на Евростат. В периода април - юни спестяванията растат с 10,8% на годишна база.

Основната причина е, че хората свиват разходите си - със 17,3% на годишна база.
 
Така нетният разполагаем доход на домакинствата продължава своя спад, наблюдаван още през първото тримесечие на годината, но вече с по-бавен темп от 4,9%. В основата е намаляването на приходите от работна заплата в бюджета на домакинствата (със 7,3%).
 

Подобна е ситуацията и в еврозоната - разходите на домакинствата намаляват с 15,3%, което води до ръст на спестяванията от 10,6 пункта. Разполагаемият доход на домакинствата в еврозоната намалява с 2,9% през второто тримесечие. Приходите от заплати в страните намаляват с 5,9%.

С 500 лева по-малко харчим на месец

От данните, с които разполага Евростат, най-сериозен ръст на спестяванията отчита Ирландия (22%) и Испания (13,7%). Спад записва единствено Швеция, където спестяванията намаляват с 0,6 пункта на годишна база.
 

Евростат
Евростат

Евростат
Евростат

Данните на Евростат показват съответно намаление на разходите на домакинствата и това е най-видимо в Ирландия (почти 24%) и Испания (22,8%). Най-бавно намаляват разходите на домакинствата в Чехия и Дания - съответно с 4,4 и 7,7%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg