Повече от половината от работодателите ще повишат възнагражденията на служителите си през 2017 година, показва проучване на бизнеса, цитирано от Нова ТВ.

Очакванията на бизнеса за по-високи възнаграждения на служителите идват основно заради липсата на добре подготвени кадри в отделните сектори. Прогнозите са за среден ръст между 5 и 7%, като увеличение на заплатите планират повече от половината от работодателите, при 47% ще има замразяване на доходите, а намаление не се очаква.

Ръст в продажбите догодина очаква всеки трети работодател, средно с 3-4%. А когато работата расте, растат и заплатите на служителите.

По-високи заплати ще има в сферите на туризма, комуникациите, аутсорсинга, в IT сектора, както и в машиностроенето и електротехниката.

Ръстът в заплатите няма да е за сметка на съкращения. Точно обратното - две трети от работодателите няма да намаляват персонала, а всеки пети - дори ще наема нови кадри.

Всеки трети работодателя смята, че минималната заплата в страната трябва да надскочи 460 лева - колкото е планирана за догодина.