Европейските авиокомпании предлагат привлекателни отстъпки на хора, които искат да избягат от месеците на коронавирусна блокада. Цените на билетите обаче може да нараснат бързо с увеличаването на търсенето, пише Bloomberg.
 
Авиопревозвачите предлагат промоционални цени за лятото в момент, когато самолетите им се връщат в небето за първи път от края на март или началото на април.

Ryanair Holdings предлага пътувания в двете посоки от летище „Станстед“ в Лондон до Севиля, Испания, в средата на юли за 20 паунда (25 долара) или до Триест в Италия за 50 паунда. Средната цена на двупосочния билет на нискотарифната авиокомпания миналата година беше 74 евро (83 долара).
 
„Сега е страхотно време да си потребител. Можете да постигнете страхотни сделки. Авиокомпаниите опитват да запълнят самолетите си това лято“, коментира анализаторът Марк Мандука от Citigroup в Лондон.
 
Цените на пътуванията този и следващия месец ще са с около 14% по-ниски спрямо миналата година и с около 10% за август, сочат данни на компанията Skytra.

istock
istock

Колко трайни ще са тези оферти зависи от това доколко бързо ще се отърсят хората от безпокойството си от вируса и ще стабилизират собствените си финанси, както и доколко капацитетът на авиокомпаниите ще отговори на търсенето. Ще е необходима дисциплина, за да се запази контролът върху цените и да се предотврати пълномащабна ценова война.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри съобщи, че европейските авиокомпании, стремящи се към пазарен дял след пандемията, може да се впуснат в ценова война.

Орязват компенсациите при закъснял полет

Докато Ryanair се хвали с изгодните си цени, данни на UBS сочат, че ирландската компания е в най-добри позиции да подложи на натиск конкурентите си. Цените й растат с около 20% през юли и август спрямо миналата  година, докато при повечето други авиокомпании е регистриран спад.

Други нискотарифни авиокомпании като EasyJet и Wizz Air Holdings, които възстановиха услугите си в Западна Европа тази седмица, не изглеждат особено ентусиазирани да се впуснат в ценово съревнование в момент, когато европейските потребители имат притеснения, надхвърлящи цената на билетите.

istock
istock

Необичайното в настоящата ситуация е, че авиокомпаниите на практика започват от нулата, след като загубиха продажби за няколко месеца, които щяха стабилно да запълнят летните им графици преди началото на оживения сезон тази година.

Това може да ограничи степента, в която могат да вземат повече пари за обичайно късни резервации – билети, закупени три дни преди полета, сега съставляват 41% от продажбите, сочат данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). Асоциацията допълни, че доверието на потребителите в пътуванията по въздух е намаляло от април насам.

Авиокомпаниите въвеждат задължителни маски за лице

Мандука от Citigroup прогнозира, че Ryanair ще намали цените на билетите през идните месеци, но все пак самолетите й ще летят с три четвърти запълнен капацитет, тъй като хората се въздържат от възобновяване на пътуванията. Цените може да не се възстановят напълно до лятото на 2023 г., допълва той.

Азия може да даде представа как ще се развиват полетите и цените в Европа, тъй като регионът, от който започна коронавирусната пандемия вече започна предпазливо възобновяване на пътуванията.

iStock
iStock

Авиопревозвачите на континента предлагат промоции, за да привлекат хората да се върнат на борда, като нискотарифната авиокомпания AirAsia Group предлага неограничени полети между 16 малайзийски градове до март 2021 г. за 93 долара. Korean Air Lines дава отстъпка от 15% за международни полети през идните две години, ако са резервирани до 31 май.

Както в Азиатско-тихоокеанския регион, така и в САЩ, където полетите никога не са спирали толкова цялостно, колкото в много европейски страни, данните на Skytra показват, че цените на билетите се повишават за юли и август на годишна основа след спада от съответно около 22% и 12% през юни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg