Германците, които възнамеряват да си купят изцяло електрически или хибридни автомобили, получиха допълнителна мотивация днес след влизането в сила на по-големи субсидии, предаде ДПА.

Новите премии се отнасят за всички превозни средства, регистрирани след 4 ноември миналата година, и могат да се ползват с обратна сила.

Влизането им в сила стана възможно след одобрение от ЕС миналата седмица.

Спадат продажбите на нови автомобили

Според информацията, публикувана в германския официален вестник вчера, премия от 6000 евро (6500 долара) ще се дава за изцяло електрически автомобили, струващи до 40 000 евро.

Предходната премия беше 4000 евро. По-скъпи превозни средства в този клас ще привлекат субсидия от 5000 евро, което е увеличение спрямо предходните 4000 евро.

istock
istock

За хибридните автомобили, с цена под 40 000 евро, субсидията ще се увеличи до 4500 евро спрямо 3000 евро, а за по-скъпите хибриди - до 3750 евро спрямо 3000 евро.

Новите премии ще са валидни до края на 2025 година. Към днешна дата разходите за страната и промишлеността се оценяват на по 600 милиона евро.

Спират замърсяващите автомобили в София

Асоциацията на Германската автомобилна промишленост (VDA) описва този ход като важно събитие за повишаване на електрическата мобилност.

По-малки премии ще бъдат достъпни за превозни средства втора употреба при спазване на определени условия за възрастта на автомобила, километража му и получени по-рано субсидии, отбелязва ДПА.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg