Окръжният съд във Франкфурт реши в четвъртък да забрани услугите на "Юбер" (Uber) чрез автомобили под наем в Германия, тъй като базираната в Сан Франциско компания няма необходимия лиценз, за да предлага пътнически транспорт с помощта на коли под наем.

Немският съд твърди, че фирмата за споделен транспорт е нарушила правилата за конкуренция, като е позволила на своите водачи да управляват автомобили, взети под наем.

Защо отнеха лиценза на Uber

През 2015 година германският съд забрани на Uber да упълномощява шофьорите да предоставят услуги на пътници, използвайки собствените си автомобили в страната.

Днешната присъда е пореден удар върху компанията за споделени пътувания, след като през миналия месец тя загуби лиценза си за превоз на пътници в Лондон с оглед на твърдения на съответния градски регулатор, че така "Юбер" е застрашил безопасността на пътниците.

В Германия, където Uber работи в седем града, включително Франкфурт, Берлин и Мюнхен, компанията работи изключително с компании за коли под наем и с техните лицензирани шофьори.

Няма да вдигат цената на билета за градски транспорт в София


Присъдата влиза в сила незабавно, но компанията ще може да обжалва решението на съда.

"Ние ще преценим решението на съда и ще определим следващите стъпки, за да гарантираме, че нашите услуги в Германия ще продължат", заяви говорител на „Юбер", цитиран от Ройтерс.

Ищецът по делото - компанията Taxi Deutschland - заяви, че ще настоява за незабавно условно изпълнение на решението на съда.

Немската таксиметрова фирма смята, че след като това бъде факт, "Юбер" ще трябва да плаща глоби, започващи от 250 евро на возене и до 250 000 евро на возене в случай на повторни нарушения.

Акциите на Uber поевтиняха с близо 2% при старта на търговията на Уолстрийт преди техният спад да се ограничи до понижение с около 0,7%.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg