Цената на билета за градски транспорт няма да бъде повишавана, няма необходимост от това, заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на журналистически въпрос при представянето на нов трамвай, който ще се движи по линия 18 от утре.

Това е първият от общо 13 нови трамвая на полската компания PESA по проекта "Интегриран столичен градски транспорт - фаза две" по ОП "Региони в растеж" /2014 - 2020 г./. Утре от завода в Полша тръгва към България следващият трамвай, информира Фандъкова.

Тя каза, че Столичната община продължава с усилията за модернизация на наземния транспорт заедно със строителството на метрото, което е една от най-важните мерки за осигуряване на алтернатива на придвижването с автомобили и част от мерките за подобряване на качеството на въздуха.

Защо отнеха лиценза на Uber

Кметът съобщи, че в момента е в ход процедура за закупуването на 25 нови трамвая по ОП "Околна среда".

Три фирми са подали документи, процедурата се прави от "Столичен електротранспорт". До две години ще можем да включим в движение тези 25 нови трамвая, посочи кметът, предаде БТА. 

Тя подчерта обаче, че трамваите са доста скъпи за разлика от тролейбусите и автобусите, затова и закупуването на чисто нови возила не става толкова бързо.

БГНЕС
БГНЕС

Стойността на един трамвай на компанията PESA e 3,3 млн.лв. Все пак голяма част от трамваите в София са обновени или реновирани, подчерта кметът Фандъкова.

В отговор на въпрос тя съобщи, че забавяне в строителството на метрото няма.

Цени под 30 евро в двете посоки за няколко самолетни дестинации

При пет от метростанциите строителните дейности са приключили, правят се тестове.

След една седмица завършват и строителните дейности на останалите станции, така че тестовете ще продължат и там, информира кметът. Тя каза, че не изисква от директора на "Метрополитен" да се бърза, а работата да се свърши качествено, за да се гарантира сигурност на пътниците.

Кметът опроверга и твърдението, че в предизборната си кампания е обещала да не вдига данъците.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg