Airbnb спечели днес победа срещу френските хотелиери в Европейския съд, който реши, че платформата за краткосрочно отдаване под наем на частни жилища не може да бъде принудена да се съобразява с правилата на агент по недвижимите имоти, предаде АФП, цитирана от БТА.

Съдът посочи, че дейността на Airbnb трябва да се определя като „услуга на информационното общество“, докато според Асоциацията за настаняване и професионален туризъм, по чийто иск бе заведено делото, тя трябва да квалифицирана като на агент по недвижимите имоти, припомни АФП.

Въведоха патентен данък за АirBnb и Booking имотите

През 2018 година бе внесен иск срещу Airbnb в регионален съд за това, че платформата не спазва местните разпоредби за регистрация на имоти, използвани за отдаване под наем.

Градските власти заявиха тогава, че 20 000 жилищни имота са пренасочени за туристически и други цели от 2013 година, а това е увеличило натиска върху жилищния пазар за местните жители.

Airbnb твърди, че като дигитална платформа, чиято централа е в Ирландия, услугите й за свързване на отдаващи и наемащи жилища се регулират от законите, защитаващи свободното движение на услуги в ЕС.

Ще имаме ли по-добър туризъм с промените в законаПарижкият съд се обърна към Европейския съд за разяснение дали случаят е такъв.

Юридически съветник на Европейският съд в Люксембург подкрепи през април становището на Еърбиенби, като направи заключение, че платформата „не упражнява контрол върху съществени процедури на предоставянето на услугите, предлагане от потребителите на платформата и затова предлаганата услуга се определя като „услуги на информационното общество“.

Регулатори срещу иноватори


Припомняме, че у нас бе прието имотите, които се предлагат през платформата да бъдат облагани с патентен данък, като задължително трябва да бъдат категоризирани или регистрирани обекти за краткосрочно настаняване.

Предложението бе направено от председателя на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.То предвижда от 2020 г. патентният данък за стая за местата за настаняване с не повече от 20 стаи да бъде от 25 до 250 лв. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg