4 900 000 туристи се очакват това лято по Българското Черноморие. Това каза в началото на туристическия сезон в Приморско служебният министър на туризма Илин Димитров. Той и неговият колега министърът на здравеопазването Асен Меджидиев откриха филиал на Спешната помощ в града. В церемонията се включи областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

От 5 до 7% ръст на туристите в сравнение с рекордната 2019-а година се очакват този сезон. Няма да има повишение на цените на чадърите и шезлонгите, заяви министър Димитров. 

20-30% е поскъпването на туристическите услуги за сезона

След 15 години чакане в Приморско най-после има филиал на Спешната помощ. Само преди седмица спешни екипи започнаха работа и в Созопол. Две линейки ще бъдат осигурени за Приморско, съобщи министър Меджидиев.

В Деня на светите братя Кирил и Методий Приморско чества празник на града.

Първите туристи пристигат в курортите още тази седмица, а местни хотелиери отчитат ръст на резервациите както на традиционните за региона туристи от Централна Европа, така и на българи, съобщи кметът Димитър Германов:

istock
istock

“След проведени разговори с концесионерите и наемателите на плажовете в Община Приморско имаме уверението им, че цените на шезлонгите и чадърите ще останат без увеличение спрямо миналата година."

Очакваме 13 млн. чуждестранни туристи през 2023г.

Инфраструктурни подобрения, брегоукрепване в Китен, ремонти на улици, подмяна на осветление, озеленяване и обособяване на още над 200 паркоместа в курортите на общината ще осигурят по-добри условия за туристите, добави Германов. 

От този сезон Приморско посреща летовниците и с нова арт атракция – светещи стенописи с площ от 120 кв. м, разположени по протежението на крайбрежната алея в града. Те са дело на младата художничка Цвети Асенова и изобразяват над 100 морски обитатели – от познати черноморски видове като лефер, барбун и попче, през любимите на децата делфини, косатки, октоподи и морски костенурки. Чрез LED осветление със сменящи се цветове флуоресцентни бои  “оживяват” със създаването на 3D-eфект на морските дълбини.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg