Онлайн платформи ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани места за настаняване.

Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за държавния бюджет за 2020 г., предаде БТА.

По предложение на депутатите Менда Стоянова /ГЕРБ/ и Валери Симеонов /ОП/ платформите се задължават да предлагат "категоризирани" или "регистрирани" обекти за краткосрочно настаняване.

Кои са новите дестинации за здравен и балнео туризъм у нас

Регистрацията на местата за временно настаняване ще се извършва от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица.

С предложението на депутатите, гласувано в зала, се дава възможност за сключване на споразумение между държавни органи/общини и лица, които осъществяват посредническа дейност за онлайн предлагане на туристически услуги.

В текстовете контролът по предлаганите услуги се извършва от министъра на туризма или оправомощено от него длъжностно лице, които могат да направят искане до районния съд за спиране на дадена платформа, ако тя предлага обект, който не е регистриран.

Туристите у нас – младежи, идващи за седмица

istock
istock

Според приетите текстове платформата може да бъде спирана за срок от две седмици при първо нарушение или 30 дни при повторно такова.

Освен това за нарушителите се предвиждат глоби от 500 до 5000 лв. за физическите лица, които не са търговци, а за едноличните търговци и юридически лица - имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв.

С гласуването на тези текстове парламентът прие окончателно на второ четене държавния бюджет за 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg