Отпада забраната адвокат да бъде управител в търговско дружество, както и изпълнителен директор на акционерно дружество, прие на първо четене парламентът.

Създава се правна възможност за упражняване на адвокатска дейност чрез еднолично адвокатско дружество.

Депутатите одобриха единодушно с 86 гласа "за" внесените от Иглика Иванова-Събева и депутати от ГЕРБ промени в Закона за адвокатурата.

Предлагат безплатни правни услуги за социално слаби

С измененията се дава правото на всеки адвокат да избере дали да упражнява адвокатска професия като физическо лице и да облага доходите си по реда на Закона за данъците върху доходите на физически лица /ЗДДФЛ/ или да упражнява професията си чрез еднолично адвокатско дружество, като по този начин ще може да се възползва от данъчния режим за облагане на приходите от адвокатска дейност по Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/.

istock
istock

При облагане на приходите по ЗКПО всички реално извършени разходи за дейността на адвоката могат да бъдат приспаднати от приходите от дейността, без съществуващото ограничение за нормативно-признатите разходи по ЗДДФЛ, посочват вносителите. Те отбелязват още, че отпадането на забраната адвокат да бъде управител в търговско дружество е продиктувана от развитието на обществените отношения и цели уеднаквяване със съществуващата уредба в голяма част от държавите от Европейския съюз.

Колекторски фирми мамят длъжници

По време на дискусията от БСП и "Обединени патриоти" изразиха подкрепа за законопроекта. Изказалите се адвокати, включително и от вносителите, декларираха конфликт на интереси.

Филип Попов от левицата посочи, че този законопроект е дълго чакан от адвокатската колегия и ПГ на "БСП за България" ще го подкрепи. Той отбеляза, че промените дават възможност на адвокатите да влязат в управлението на търговски дружества, което досега е било забранено. По думите му, е редно тази забрана да отпадне.

istock
istock

Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ посочи, че във времена на пандемия и на икономическа криза този законопроект ще подпомогне адвокатите със създаването на възможност те да изберат как да бъдат облагани. Според него това няма да доведе до ощетяване на фиска, а дори до допълнителни постъпления и по-голяма прозрачност. Този закон може да се разгледа и като крачка в посока на една по-мащабна реформа в адвокатурата, коментира Митев. Според него в следващия мандат би следвало да се мисли и за приемане на нов закон за адвокатурата.

Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта беше намален на три дни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg