Редица сигнали от граждани за нова подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове е получила Асоциацията за защита на потребителите. Тези компании са успели да измислят начин, които да им позволи да заобиколят приетия наскоро закон въвеждащ 10-годишната абсолютна давност, съобщи Пейо Майорски, председател на асоциацията.

Проверка на АЗП установи, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. По този начин лицето губи правото си да се позове на давността.

Така например, ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало. Често хората са оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.
 
Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга, но и за лихвите описани в погасителния план на дадена банка. Банките понякога за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата.

istock
istock

Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума посочена в погасителния план на банката (главница + банкова годишна лихва).
 
Край на вечния длъжник


От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите както и националния омбудсман Диана Ковачева, които имат реални властови възможности, да предприемат необходимите действия за опазване на правата на българските граждани.

Те апелираха към потребителите да бъдат по-внимателни при подписването на каквито и да било документи от фирмите събирачи на дългове. Призоваваме ги да четат внимателно, по възможност да се съветват с адвокати за своите права, да сигнализират АЗП и да използват пълноценно информационните възможности на интернет.
 

istock
istock

Въведените в края на ноември рестрикции с цел ограничаване на разпространението на Ковид-19, доведоха до ръст на необслужваните кредити. Данните показват, че двойно повече са домакинствата, които не могат да плащат кредитите си в сравнение с 2019 г. Очакванията са, че тази тенденция ще продължи да се засилва. Забелязва се и ръст на потребителските кредити, което вероятно е продиктувано от Ковид-19 кризата, предизвикала затварянето на бизнеси и безработица.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg