Какви са преимуществата на новата карта, предлагана от EasyPay, каква е финансовата култура на българите и какво гарантира на картодържателите новият продукт на компанията, дава отговор Делян Станков – Директор “Картови плащания” в Изипей АД.

Преди да се присъедини към екипа на EasyPay, Делян Станков има над 16 години опит в банковия сектор, занимавайки се с картови продукти в две най-големите и иновативни банки в България. Проекти, в които е участвал са издаването на първите карти с чип в България, първите безконтактни карти в България, плащане с телефон, гривна и пр.

Банките разсрочили 57 000 кредита за месец

Каква е финансовата култура на българите и какви са навиците на хората по отношение на плащанията в България?

Изтече доста от времето, когато започна издаването на карти с магнитна лента до момента, в който банките започнаха да предлагат иновативни и дигитални решения. Финтех компаниите се явиха катализатор на този процес. Казвам го, защото като част от екипа на един от първите и утвърдени финтех компания в България, имам поглед колко бързo се развиват разработките и внедряването, когато има ресурс, гъвкавост като структура и подкрепа на Ръководството.

Българите принципно харесват иновациите – можем да кажем, че те дават бързина, удобство и сигурност, но водеща остава цената. Затова и небанковите продукти, предлагани от финтех компаниите, набират популярност. В България тегленията на суми от банкомат и кешовите разплащания са относително голям процент, поради изграден навик.

Познавайки нуждите на потребителите, нашият екип се стреми да създава и предлага достъпни финансови услуги и решения, чрез които да поддържаме баланс между сигурност, удобство и цена. Нашата водеща цел е да улесняваме потребителите в начина и процеса на разплащанията.

istock
istock

Какви са причините да се разработи нов продукт – Картата?

Наред с основната ни дейност – парични преводи и плащане на комунални услуги, решихме да разработим картов продукт, който освен, че внася удобство и сигурност, е най-близък до навиците на българина и желанието му да не плаща допълнителни такси и комисионни. Паричният превод вече може да се получи веднага по карта, с която нашите клиенти да могат да се разплащат в търговските обекти, да теглят суми на банкомат и да се възползват от награди и отстъпки. Картата може да се издаде и без да е обвързана с паричен превод.

Финансово грамотен ли е българинът

Картите се обслужват и оперират в Националната картова и платежна схема. Какво гарантира това на картодържателите?

Избрахме картите да оперират в Националната картова и платежна схема поради две основни причини: първата е, че така можем да предложим един наистина евтин продукт, който да отговаря на очакванията на клиентите ни и втората е, че всички такси, които се плащат остават в България. Данък за тях се плаща в България, ресурсът не напуска страната и това категорично е от полза за всички нас.

Какви са предимствата на Картата?

Благодаря за този въпрос, защото тук е основният акцент, който е водещ за клиентите. Картата, издавана от EasyPay, може да се получи за няколко минути в офис EasyPay, като клиентът получава веднага и сметка, като това е напълно безплатно! Същевременно няма такса за поддръжка на картата и сметката и по този начин клиентът спестява една немалка сума на годишна база.

Освен плащанията при търговци, които са безплатни, ние предлагаме и по две безплатни тегления на банкомат месечно. Предоставяме и нещо уникално за България – следене на наличността, справки за извлечение и нотификации при плащане във Viber. И всичко това е напълно безплатно и без скрити такси или такси за пакетни услуги.

карта

За кого е най-вече предназначена (физически и/или юридически лица)?

Картата е предназначена за всеки, който подхожда с внимание към разходите си - клиенти, които искат да ползват финансови услуги с високо ниво на сигурност, евтино и без да плащат такси за поддръжка. На практика от нас всеки може да получи безплатно платежна карта и разплащателна сметка, по която да получава заплата, пенсия, обезщетения от НОИ, наеми, хонорари и пр. Освен това EasyPay e финансова институция с над 2500 офиса в страната, където може да обслужи клиентите си.

Разсрочват неплатени сметки за парно

Какво предлага картата в Златен и Сребърен вариант?

Освен разликата в дизайна, Златната карта има безконтактна функционалност. Водещото е, че няма разлика в тарифата ни, получават се безплатно, нямат такса за поддръжка и имат по две тегления на банкомат без такса. Всяко следващо е само 50 ст., независимо на кой банкомат в страната.

Новите продукти дават нови възможности. Променят ли се поведението на хората, начините на пазаруване и стил на живот?

Новите продукти дават повече удобство и сигурност, като ние се постарахме това да не е за сметка на клиентите ни и всеки може да посети удобен наш офис и да си издаде веднага нашата безплатна карта. EasyPay картата е решение, което дава възможност на хора, които до този момент не са използвали такъв тип разплащания, сега да започнат, без да се затрудняват. Също така, потребителите имат възможност да проследяват движението по сметките си и онлайн в еPay.bg и Viber. Чрез картата ползвателите извършват операции по лесен и достъпен начин и могат да печелят от технологични решения, които разработваме съвместно с Viber – печалба на томболен принцип след всяка транзакция и други.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg