Броят на получените в банки искания за отсрочване на кредити oт граждани и фирми надхвърля 76 000, а броят на вече одобрените превишава 57 000, съобщават от Асоциацията на банките в България, като се позовават на неофициална информация от своите членове.

Това се случва един месец, след като Българската народна банка (БНБ) одобри, а банките в България започнаха да прилагат, Реда за отсрочване („Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества“).

Колко спечелиха банките от такси и комисиони

Срокът, до който клиентите могат да заявят изричното си желание за ползване на облекчени условия по описания Ред пред обслужващите ги банки, е 22 юни 2020г.
 

"Надяваме се банковите клиенти да продължават да се възползват максимално от посочените на страниците в Интернет на банките възможности за дистанционна комуникация с тях и предварително да уточняват с обслужващата ги банка, дали е необходимо и кога би трябвало да извършват посещение на място в банков офис", пишат още в свое съобщение от Асоциацията на банките в България. 

Лихвите по кредити и депозити няма да се променят

iStock
iStock

Редът за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества е публикуван на интернет страницата на АББ ТУК, като може да бъде намерен и на интернет страницата на БНБ ТУК.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg