Лихвените проценти по кредити и депозити ще запазят настоящите си равнища, прогнозират от Асоциацията на търговските банки в анализа си за състоянието на системата към края на март тази година.

В него е посочено, че търговските банки вече са изпълнили предписанията на БНБ, направени в началото на кризата с Covid-19

Спрямо миналата година има намаление на лихвите и при кредитите, и при депозитите, отчитат от Асоциацията на търговските банкиПри жилищните кредити за домакинствата лихвите вече са под три на сто, а при депозитите – 0,02 на сто. 

Кои 6 банки дават безлихвени кредити до 4500 лева

За първите три месеца на годината най-активни при кредитите са домакинствата.

Като цяло в системата продължава тенденцията за намаляване на броя на необслужваните кредити, както и за ръст на депозитите.

istock
istock

Заради европейската директива за преводите, постъпленията от такси и комисионни намаляват в банковата система. 

За първото тримесечие банковият сектор отчита нетна печалба в размер на 296,2 млн. лв. (спад от 4,2% на годишна база) при минимален ръст на нетния лихвен доход и спад на нетния доход от такси и комисиони, посочват още от асоциацията. 

Спестихме повече в първия месец от кризата

Активите в системата нарастват до над 115 милиарда лева.

Анализът на асоциацията е към края на март, а в средата на този месец бе въведено извънредното положение в страната.

Отражението му върху икономическия живот ще има и ефект върху банковата система, но все още е рано да се отчете какъв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg