Банките продължават да кредитират и като цяло кредитните им продукти не са много по-различни от това, което предлагаха преди кризата.

Все пак, повишени са изискванията спрямо кредитополучателите, процентът на самоучастие и обезпеченията. Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

През април банките започнаха да вдигат лихвите по ипотечните кредити за нови клиенти.

Заедно с това трезорите намаляват размера на максималното финансиране при закупуване на жилище и въвеждат ред други ограничения, които правят тегленето на жилищен или потребителски заем доста по-трудно.

В момента банките отпускат ипотечни кредити средно до около 80% от цената на апартаментите, докато преди извънредното положение финансираха 85%, твърди и кредитният консултант Тихомир Тошев.

istock
istock

Тези, които доскоро са покривали до 80% от цената, вече осигуряват 75% от нея.

Вече е невъзможно да се получи заем за жилище на груб строеж, освен ако не е проект, финансиран от съответната банка.

Условията по ипотечните кредити започнаха да се затягат още в края на миналата година. Банките постепенно престанаха да финансират на 100 и дори 90% покупката на жилища, както и да дават на едно и също лице едновременно ипотечен и потребителски заем.

Според Тошев две банки леко са повишили лихвите по ипотечните си кредити с 0,1% и 0,3%.

При финансирането на покупката на имоти в строеж също има промени, каза Тихомир Тошев.

Потребителски кредит се тегли предимно за ремонт

Леко ограничено е финансирането на жилища на етап Акт 14. Банките предпочитат да финансират имоти на Акт 15 или вече с Акт 16, т. е. когато са готови за ползване.

Финансирането при покупка на жилища с Акт 14 продължава, но банките правят по-обстойни проверки на строителя, доколко той е финансово стабилен и ще завърши в срок сградата, която строи.

Строителите в момента са на 2-та полюса. Има строители, които пускат промоции за да подсигурят финансиране от продажби, а други са точно обратното за не толериране на оферти, предложения на ниски цени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg