47% от българите признават, че не са финансово грамотни.

Данните от изследването бяха представени на финансовото събитие "Силата на инвестициите. Експерти говорят за пазарите".

Процентът се увеличава при по-младите до 18 години – 53%, а тези над 60 години са над 60%.

В същото време, изследването сочи, че 72% от хората не инвестират в нещо допълнително за своето пенсионно осигуряване.

Частен пенсионен фонд - за какво да внимавам?

Тази грамотност се определя не само от получените приходи, а и как може да контролира своите разходи, до колко има финансова дисциплина, обяснява Наталия Петрова, изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт" АД.

"За българина е трудно да направи избор на финансов продукт, защото не ги познава. Не могат и лесно да направят информирано инвестиционно решение. Обикновено инвестициите са в недвижими имоти", допълни още Петрова.

istock
istock

Не е правилно да предполагаме, че тези от нас, които са се насочили предимно към депозити, нямат финансова култура. Не е правилно и обратното, коментира д-р Боян Иванчев, зам.-председател на "Адванс Екуити" АД.

Само поради акта на участие те не могат да бъдат финансово грамотни.

Не мисля, че финансовата култура на българите може да бъде висока, след като огромна част от тях твърдят, че здравето е най-важно за тях, а в същото време точно те имат най-ниското доверие в лекарите.

Инвестиция от 1000 долара в Google преди 10 години - колко бихте имали сега?

То е равно на доверието на жителите на Монголия", коментира Иванчев.

istock
istock

"В много случаи в инвестиционния процес се намесват емоции. Самооценката е нормално да бъде нормално висока и значително по-висока от истината", смята още Иванчев.

"Дори и да имате невероятното познание и да знаете всички теории, в практиката емоцията влияе много повече", коментира по време на панела Васил Караиванов, преподавател в Софийския Университет „Св. Климент Охридски“.

Според него хората с много висока финансова грамотност, благодарение на емоциите, могат да се докарат до голяма финансова неграмотност.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg