Сменят старите топломери с дистанционни от следващата седмица. Новите уреди ще могат да се плащат разсрочено, успокояват от "Топлофикация София”.

Не става дума за внезапно или масово сменяне на топломерите. Единствено тези, които са с изтекъл срок, или са повредени или стари, ще бъдат подменени. Става дума за подмяна до 2027 година.

За да пуснат парното в София, трябва да бъдат изпълнени две важни условия - три последователни дни със средна денонощна температура по-ниска от 12 градуса, и прогноза за трайно застудяване.

Нови разходи за парно от края на октомври

"Към настоящия момент прогнозата е за затопляне от утре до края на седмицата, така че ние в четвъртък, когато получим прогнозата за края на седмицата и началото на следващата, ще видим дали тя се е сбъднала и съгласно това ще вземем решение за включване на отоплението в столицата", коментира пред БНТ говорителят на "Топлофикация София" Елизабет Павлова.

istock
istock

Тя уточни, че към момента са включени около 78 сгради - основно детски градини, училища, болници. Има 34 офис сгради, които са поискали предварително включване на отоплението и няколко жилищни сгради - еднофамилни къщи.

"До 2027 година трябва да бъдат подменени всички уреди за дялово разпределение с такива, които имат модул за дистанционно отчитане, така че да може да се премине към ежемесечен отчет и ежемесечни реални сметки за отопление и за топла вода", допълни Павлова.

Топлофикация: Под 1% са жалбите за изравнителните сметки

От 25 октомври, ако на някои от потребителите топломерите са стари или повредени, следва да ги подменят с такива, които имат модул за дистанционно отчитане.

istock
istock

"Всяка сграда може да се обърне към своя топлинен счетоводител, за да провери кога изтича срокът на топломерите, които са монтирани в съответната сграда и да направи разчет кога да бъдат подменени техните уреди, обясни още говорителят на "Топлофикация София".

От "Топлофикация София" обмислят стоков кредит за разсрочено плащане до 10 години, за да предложат на клиентите си, когато дойде време за смяна, да предоставят възможно най-добрите условия, без да се натрупват допълнителни разходи в семейния бюджет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg