Стойността на ВиК инфраструктурата в България е близо 11 млрд. лева.

Това сочи първата по рода си оценката на ВиК активите публична държавна и публична общинска собственост.

Целта на тази оценка е да подпомогне по-ефективното финансово управление, отчетност и контрол върху съществуващите  съоръжения.

Активите, за които е събирана  информация са каптажи, речни водохващания, пречиствателни станции, водопроводна мрежа, помпени станции, канализация, апаратура, както и сгради, които се използват от ВиК дружествата.

Кой може да получава помощи за вода


Оценката  е направена по проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда  2014-2020 г.“, и е на база на унифицирани Инструкции за оценка на публични ВиК активи. Те са разработени от Световната банка през 2015 година, отново с финансиране по ОПОС, но от предишния период – 2007-2013 година. 

istock
istock

Техническите параметри на подземната инфраструктура, която е над 90 хил. километра са оценени въз основа на наличната документация без допълнително обследване, се казва в съобщението на регионалното министерство.

Такава оценка на публични ВиК активите се извършва за първи път в България.

Слагат такса „водомер“ в сметките за вода


Оценени са над 160 хиляди актива. Събирани са голям обем технически данни, прегледани са всички списъци с публични активи, които са част от договорите между асоциациите по ВиК и ВиК операторите в 39 обособени територии.

В рамките на 4 месеца инженерни екипи са обходили територията на страната, за да направят обследване на място на по-съществените активи,  които се използват от съответния ВиК оператор.

В резултат на направената оценка текущата балансова стойност нараства близо три пъти - от малко над 3 млрд. до близо 11 млрд. лева.

Очаква се оценката да подпомогне управлението и контрола над ВиК системите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg