Какво се случва с конструкцията на многофамилни жилищни сгради, когато без експертно разрешение се събарят стени, усвояват балкони, преместват се врати и водопроводи?

Когато се започва ремонт, свързан с реконструкция, е необходимо да се направи една консултация със строителен инженер-конструктор, коментира в “Нашият ден“ Методи Андреев, строителен инженер.

Целта е да се види дали предлаганите промени не засягат носещи елементи. По принцип в една конструкция имаме носещи елементи, които поемат само вертикални товари и носещи елементи, които поемат и вертикални, и хоризонтални товари. Хоризонтални товари са предимно натоварванията от сеизмични въздействия.

При реконструкциите е абсолютно забранено да се нарушава един от двата вида конструктивни елемента, обясни експертът.
 
 
Неносещи елементи
 
Това са т.нар. преградни стени при условие, че те са обиколени от греди. Те са обикновено 12 см. и изпълняват само разпределителни функции в помещенията.
 

pixabay.com
pixabay.com

На пръв поглед те не са носещи, но участват във формирането на един периметър, които ние строителните инженери наричаме “коравина на сградата“. Това е важно експлоатационно изискване, има и нормативни изисквания, свързани с този параметър, каза Андреев.

Практични съвети за създаването на уютен дом или офис

За неспециалиста бутането на преградна стена от 12 см. може да е много лесно, но зависи къде се намира стената и колко е дълга.
 
Например бутането на преградна стена на сграда от шест етажа, ако тя е се намира на шестия етаж има едно значение, а на първия коренно различно.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg