"Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България, като че ли го няма. Множество хора непрестанно се събират на групи без да спазват каквато и да било дистанция или да използват маски.

Претендираме, че следим информационния поток, но не сме видели новина, че у нас вече няма COVID-19. Възможно е и да сме я изпуснали, защото неглижирането на мерките става все по-масова практика."

Няма да се затягат противоепидемичните мерки в странатa


Това се казва в позиция на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Те отчитат, че служителите им са задължени да носят маски, за което редовно са проверявани от компетентните институции. Дори на открити пространства и при близо 40-гадусови жеги.

istock
istock

"Затова молим, ако наистина в България вече няма вирус и мерките са отпаднали, да ни уведомите официално", призовават от асоциацията.

Здравният министър: Заболеваемостта от Covid-19 намалява

"И сега напълно сериозно – с оглед на масовото неглижиране на наложените правила и събирането на групи без да се спазва дистанция, настояваме да отпадне изискването за служителите ни, които работят на открито, да носят маски. Вече напълно безпредметно е и изискването на една маса да стоят максимум четирима души, тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. Това изискване води единствено до загуби за бранша и намалени обороти, поради което бихме желали то също да бъде преразгледано", се казва още в позицията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg